6 Μύθοι & Αλήθειες Για Το Botox

6 Μύθοι & Αλήθειες Για Το Botox

6 Μύθοι & Αλήθειες Για Το Botox

Το Botox αποτελεί τη δημοφιλέστερη μη χειρουργική αισθητική παρέμβαση για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Παρόλο που τα ποσοστά των ανθρώπων που επιλέγουν τη συγκεκριμένη θεραπεία αυξάνονται διαρκώς, οι αβάσιμες θεωρίες σχετικά με τη δράση και τα αποτελέσματά της έχουν οδηγήσει στη δημιουργία διαφόρων μύθων. Το γεγονός αυτό όπως είναι αναμενόμενο προκαλεί σκεπτικισμό σε ορισμένα άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την εικόνα τους με αυτόν τον τρόπο.

Όμως, ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που τους καταρρίπτουν;

Μύθος #1 – Το Botox είναι τοξικό

Η συχνή αυτή παρερμηνεία προκύπτει από την ονομασία της ουσίας, δηλαδή της βουτολινικής τοξίνης τύπου Α. Όμως, το Botox ως ενέσιμη θεραπεία δεν είναι τοξικό. Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή ουσία η οποία έχει εγκριθεί από τον FDA (Food and Drug Administration). Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, έτσι και εδώ, μόνο η χορήγηση υπερβολικής ποσότητας της ουσίας μπορεί να προκαλέσει κάποιον κίνδυνο. Ενώ μεγάλες ποσότητες βουτολινικής τοξίνης οδηγούν σε αλλαντίαση (τοξική δηλητηρίαση), η ελάχιστη ποσότητα Botox που εγχύεται στον μυ για αισθητικούς λόγους δεν είναι ικανή να εισχωρήσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη.

Μύθος #2 – Το Botox «παγώνει» τις εκφράσεις του προσώπου

Πολλά είναι αυτά που ακούγονται σχετικά με το κατά πόσον το Botox μπορεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά και τις εκφράσεις του προσώπου. Κάτι τέτοιο ισχύει μόνο όταν η θεραπεία εφαρμόζεται με λάθος τεχνική. Η αλήθεια είναι ότι εάν το Botox χορηγείται σωστά από εξειδικευμένο ιατρό, τότε το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό, οι εκφράσεις δεν επηρεάζονται, ενώ τα χαρακτηριστικά του προσώπου αναδεικνύονται, λόγω της ανανεωμένης και ξεκούραστης όψης.

Μύθος #3 – Σε βάθος χρόνου το Botox προκαλεί περισσότερες ρυτίδες

Ένας συχνός φόβος που μπορεί να κάνει τα άτομα να διστάζουν να προχωρήσουν στη θεραπεία με Botox είναι ότι, όταν τη σταματήσουν, θα εμφανίσουν περισσότερες ρυτίδες. Ευτυχώς, πρόκειται αποδεδειγμένα για μύθο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπείες με Botox και στην πορεία τις διέκοψαν, δεν εμφάνισαν σημάδια πρόωρης γήρανσης, σε σχέση με τα άτομα που δεν υποβλήθηκαν ποτέ στη συγκεκριμένη θεραπεία. Η πραγματικότητα είναι ότι όταν ο ασθενής σταματήσει τις θεραπείες με Botox, οι ρυτίδες επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση, χωρίς να υπάρξει κάποια επιδείνωση.

Μύθος #5 – Το Botox είναι μια θεραπεία που αφορά μόνο τις γυναίκες

Πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από τη θεραπεία με Botox, ο οποίος όμως καταρρίπτεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Αν και αποτελεί μια επιλογή των γυναικών κατά κανόνα, το Botox είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στους άνδρες. Η εσφαλμένη αντίληψη ότι το Botox είναι γυναικεία υπόθεση πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες είναι πιο εξωστρεφείς σε σχέση με την επιθυμία τους να αναβαθμίσουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Επίσης, οι άνδρες έχουν την τάση να υποβάλλονται σε αισθητικές θεραπείες πιο συντηρητικά, επιλέγοντας συνήθως να βελτιώσουν μεμονωμένες περιοχές, όπως είναι π.χ. το μεσόφρυο.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες συνήθως προτιμούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πιο αισθητό αποτέλεσμα.

Μύθος #6 – Το Botox εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν ρυτίδες

Υπάρχουν δύο τύποι ρυτίδων στο πρόσωπο: οι δυναμικές και οι στατικές γραμμές. Οι δυναμικές γραμμές αφορούν στις πτυχές που σχηματίζονται κατά την κίνηση του προσώπου. Αντίθετα, οι στατικές γραμμές είναι εκείνες που είναι παρούσες στο πρόσωπο ακόμη και χωρίς να υπάρχει κίνηση (φάση ηρεμίας).

Ενώ το Botox είναι ιδανικό για τη στόχευση των δυναμικών γραμμών και την εξομάλυνση των στατικών, συνιστά επίσης μια θαυμάσια μέθοδο για την πρόληψη των ρυτίδων.

Με το Botox επιτυγχάνεται το μπλοκάρισμα των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Έτσι, οι δυναμικές γραμμές φθίνουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η εμφάνισή τους κατά την κίνηση, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία στατικών γραμμών. Συνεπώς, η θεραπεία με Botox θα πρέπει να ξεκινάει έγκαιρα, με σκοπό την πρόληψη της εμφάνισης των ρυτίδων και την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ